«Η Ψυχολογία του Πόνου για Μη Ψυχολόγους»

//«Η Ψυχολογία του Πόνου για Μη Ψυχολόγους»

Ομιλία του Διονύση Σακκά, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του ΑΚΜΑ, Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής, στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αλγολογίας, τον Μάïο του 2016, στον Βόλο.

Στη ρήση «όποιος αγαπά πονά», στις παραδοσιακές, στις σύγχρονες, στις επιστημονικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις και παρεμβάσεις γύρω από το θέμα του πόνου αναφέρθηκε ο Διονύσης Σακκάς, στην εισήγησή του με τίτλο «Η Ψυχολογία του Πόνου για Μη Ψυχολόγους», στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αλγολογίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2016, στον Βόλο.

Στη διάρκεια του  Συνεδρίου, ο Διονύσης Σακκάς, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του ΑΚΜΑ, Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής, συντόνισε επίσης το κλινικό φροντιστήριο με θέμα «Συνεργασία Διεπιστημονικής Ομάδας για τον Ασθενή που Πονά», όπου εκπαιδευτές ήταν οι κ.κ. Γ. Ευτυχίου, Γ. Μπρούμα και Μ. Αλιφραγκή – Σακκά.

Στην ομιλία του ο Διονύσης Σακκάς, εισάγοντας το θέμα «Η Ψυχολογία του Πόνου για Μη Ψυχολόγους», αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη μιας πολυεπίπεδης – πολυεστιακής αντιμετώπισης των σχετιζομένων με τον πόνο διεργασιών. «Η προσέγγιση του Ανθρώπου ως αυτοποιούμενου οργανισμού, πολυφωνικού, διαλογικού, σχεσιακού, οδηγεί στην ανάγκη μιας συνεργατικής θεραπευτικής σχέσης με υπεύθυνο συμμετέχοντα τον χρήστη υπηρεσιών υγείας», τόνισε. Αναφέρθηκε επίσης στην ανατομία του νευρικού μας συστήματος και στο γεγονός ότι οι νευρικές οδοί που μεταφέρουν τον πόνο γειτνιάζουν ανατομικά με τις ίνες που μεταφέρουν ευχαρίστηση. «Ο πόνος (αλγηδόνα) που κάνει τον άνθρωπο δυστυχισμένο οδηγεί στην επιθυμία που τον κάνει ευδαίμονα (ηδονή)», υπογράμμισε.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

2018-04-13T09:54:35+00:00