Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου μια ώρα.
Στην αρχή της πρώτης συνάντησης ο ασκών το Σιάτσου θα ρωτήσει και θα κρατήσει γραπτές σημειώσεις για την κατάσταση της υγείας του δεχόμενου, για τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής του, για προβλήματα υγείας που τον απασχολούν.
Ο δεχόμενος παραμένει ντυμένος σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίας με άνετα βαμβακερά ρούχα. Το σιάτσου παραδοσιακά εφαρμόζεται σε ένα ειδικό στρώμα στο πάτωμα με τον δεχόμενο σε ύπτια, πρόσθια, καθιστή ή πλάγια θέση.
Ανάλογα με τις ανάγκες του δεχόμενου, μπορεί να εφαρμοστεί εξίσου καλά σε κρεβάτι νοσοκομείου, αναπηρικό καροτσάκι, κρεβάτι μασάζ ή και σε απλό κάθισμα.
Ο ασκών το Σιάτσου κατά τη διάρκεια της συνεδρίας κάνει ήπιες πιέσεις με τα δάχτυλα και την παλάμη, κινητοποιήσεις των αρθρώσεων και διατάσεις σε όλο το σώμα.
Το Σιάτσου έχει αναφερθεί πως μπορεί να βοηθήσει μεταξύ άλλων σε :
- · Μυοσκελετικούς πόνους
- · Πονοκεφάλους και ημικρανίες
- · Πόνους περιόδου, προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο
- · Κόπωση και ατονία
- · Υπερένταση, άγχος, αϋπνία
- · Βελτίωση της φυσικής κατάστασης σε αθλητές, χορευτές
- · Υποστήριξη κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την λοχεία.
Όχι, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν το Σιάτσου γιατί είναι μια βαθειά χαλαρωτική και ανακουφιστική εμπειρία .
Το Σιάτσου συμβάλλει τόσο στη πρόληψη όσο και στη διατήρηση της καλής υγείας.
Στόχος του είναι η κινητοποίηση του δυναμικού αυτοΐ́ασης που υπάρχει σε κάθε οργανισμό
Το σιάτσου έχει κάποια κοινά με το Σουηδικό μασάζ όπως και με άλλες μορφές σωματικής θεραπείας (bodywork). Χρησιμοποιεί τεχνικές όπως η σταθερή πίεση, οι διατάσεις, οι κινητοποιήσεις των αρθρώσεων.
Παρόλη την ομοιότητα όμως διαφέρει : στο ότι το Σιάτσου δεν απευθύνεται μόνο στο σώμα αλλά αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν ψυχο-σωματική ολότητα.
Στη θεωρία του Σιάτσου περιγράφεται το ενεργειακό πεδίο του ανθρώπου και τα κανάλια μέσα στα οποία ρέει η ζωτική ενέργεια.
Ο ασκών το Σιάτσου στοχεύει στην εξισορρόπηση της ενέργειας και στην αποκατάσταση της ομαλής ροής της.
Η συχνότητα καθορίζεται από τις ανάγκες του κάθε δεχόμενου.
Η ένταση και η διάρκεια των συμπτωμάτων καθώς και η γενικότερη κατάσταση της υγείας του δεχόμενου είναι παράγοντες που παίζουν ρόλο.
Συνήθως μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετό αν και σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί και συχνότερα. Όταν πρόκειται για διατήρηση της υγείας ή πρόληψη, οι συνεδρίες μπορούν να είναι πιο αραιές.
Tο Σιάτσου έχει να προσφέρει πολλά σε αυτή την ευαίσθητη και απαιτητική φάση της ζωής μιας γυναίκας.
Εφαρμόζεται συνήθως μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και μπορεί να βοηθήσει: στις ναυτίες , στην κόπωση, την αϋπνία, την υπερένταση, στην δυσκαμψία των αρθρώσεων, στους μυοσκελετικούς πόνους καθώς και σε άλλες καταστάσεις για τις οποίες, λόγω εγκυμοσύνης, δεν μπορούν να ληφθούν φάρμακα.
Η βαθειά χαλάρωση και η ανακούφιση που βιώνει η έγκυος κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας Σιάτσου τη βοηθούν να συνδεθεί καλύτερα με το σώμα της και να ανταπεξέλθει με ηρεμία στις μεγάλες απαιτήσεις αυτής της περιόδου.
Το Σιάτσου είναι επίσης πολύ χρήσιμο στον τοκετό αλλά και στην, πολλές φορές δύσκολη, φάση της λοχείας.
Μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενή και να απαλύνει συνοδά συμπτώματα όπως πόνο, αϋπνία, δυσκοιλιότητα κλπ.
Το Σιάτσου όταν εφαρμόζεται από καταρτισμένους επαγγελματίες είναι απόλυτα ασφαλές.
Το Σιάτσου δεν υποκαθιστά την ιατρική φροντίδα, μπορεί όμως ως συμπληρωματική μέθοδος να προσφέρει πολλά.