Μένοντας Συνδεδεμένες/οι: Η τεχνολογία στην υπηρεσία του Σιάτσου – Covid-19 και απαγόρευση κυκλοφορίας

//Μένοντας Συνδεδεμένες/οι: Η τεχνολογία στην υπηρεσία του Σιάτσου – Covid-19 και απαγόρευση κυκλοφορίας

Από τις: Μάρα Παπαθανασίου (Ασκούσα το Σιάτσου & Αρχιτέκτονας Μηχανικός) & Παναγιώτα Πολυχρόνη-Giannino (Ασκούσα το Sei-ki, Japanese Shiatsu, τέως Πρόεδρο ΕΛ.Ε.ΣΙ.)

 

«Αν θες να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία μέρα δώσ’ του ένα ψάρι. Αν θες να τον χορτάσεις για μια ζωή μάθε του ψάρεμα».

Κινέζικη παροιμία

14 Μαρτίου 2020. Ανακοίνωση καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το βιωματικό εργαστήρι με τίτλο «Ενδυνάμωση για Ασκούσες/Ασκούντες το Σιάτσου», που υπάγεται στο πρόγραμμα «Υποστήριξη Επαγγελματικής Ανάπτυξης για Ασκούσες/Ασκούντες το Σιάτσου–ΥΠ.Ε.ΑΣ.», μετρούσε ήδη δύο δια ζώσης συναντήσεις. Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση ήταν για τον Απρίλιο. Το ερώτημά μας ήταν «Και τώρα τι κάνουμε;»

Ορμώμενες από συναισθήματα αβεβαιότητας και φόβου καθώς και με αίσθημα ευθύνης αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία. Προσκαλέσαμε τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου σε μια διαδικτυακή συνάντηση (Zoom) προκειμένου να συνδεθούμε κάτω από τη νέα απροσδόκητη κατάσταση.

Σε εκείνη την πρώτη διαδικτυακή συνάντηση στις 19 Μαρτίου θέσαμε το πλαίσιο για τις επόμενες 4 διαδικτυακές συναντήσεις με στόχο τη διαρκή υποστήριξη για τη διαχείριση του ρόλου της Ασκούσας το Σιάτσου στην πανδημία.

Μοιραστήκαμε σκέψεις και συναισθήματα σχετικά με το ρόλο του επαγγελματία που ασκεί το Σιάτσου και πώς χρειάζεται να αναπροσαρμόσει την καθημερινότητά του στα νέα δεδομένα, συζητήσαμε πώς η επαγγελματίας Ασκούσα το Σιάτσου δεσμεύεται στο εσωτερικό της κίνητρο κατά τη διάρκεια της κρίσης και πώς μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών της.

Οι συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν με μεγάλη θέρμη στην πρότασή μας να διερευνήσουμε τρόπους για την Εξ Αποστάσεως Υποστήριξη των πελατών τους. Έτσι, για τις επόμενες 4 διαδικτυακές συναντήσεις «προπονηθήκαμε» μεταξύ μας ανά δυάδες σε τρόπους Εξ Αποστάσεως Υποστήριξης (Distant Healing και Shiatsu treatments online). Καταγράφαμε την εμπειρία απαντώντας σε «Καθαρές Ερωτήσεις» και τη μοιραζόμασταν στη συνάντηση που ακολουθούσε.

Από τις εμπειρίες που μοιραστήκαμε φάνηκε ότι η εξάσκηση σε τρόπους Εξ Αποστάσεως Υποστήριξης ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των συμμετεχόντων στον εαυτό τους ως επαγγελματίες, τις/τους υποστήριξε επειδή δέχονταν Εξ Αποστάσεως συνεδρίες οι ίδιες/οι και συγχρόνως αυτή η διαδικασία συνέβαλε στην αίσθηση της συνοχής της ομάδας.

Ως συντονίστριες η πρόκληση που είχαμε στις διαδικτυακές συναντήσεις ήταν το πώς θα πετύχουμε την αίσθηση της ροής και της σύνδεσης της ομάδας καθώς και της μεταξύ μας συνεννόησης στην οθόνη μπροστά σε όλες/όλους τις/τους συμμετέχουσες/οντες. Η εξάσκηση σε τρόπους Εξ Αποστάσεως Υποστήριξης, που ανάγκασε τις/τους συμμετέχουσες/οντες να «συναντιούνται» μια επιπλέον μέρα, ενίσχυσε την αίσθηση της σύνδεσης μεταξύ τους.

Εμείς ως συντονίστριες αποφασίσαμε να συνεννοούμαστε μπροστά στην κάμερα και παρατηρήσαμε ότι χρειαζόταν να μιλάμε περισσότερο για να ενισχύεται η αίσθηση της ροής – συνειδητοποιήσαμε ότι η σιωπή δημιουργεί αμηχανία σε μια διαδικτυακή συνάντηση.

Και στις διαδικτυακές συναντήσεις, όπως και στις δια ζώσης συναντήσεις, και ανάλογα με τα θέματα που αυθόρμητα αναδύονταν, σχεδιάζαμε και την εργασία για την επόμενη φορά. Χρησιμοποιήσαμε διάφορα εκπαιδευτικά εργαλεία, όπως Καθαρή Γλώσσα και Καθαρές Ερωτήσεις, διαλογισμό ζαζέν, καθοδηγούμενο διαλογισμό, qi gong, βιωματικές ασκήσεις για τα τέσσερα επίπεδα του ενεργειακού πεδίου, ζωγραφική καθώς και άρθρα από την παγκόσμια βιβλιογραφία του Σιάτσου.

Επίσης, ενημερώναμε τις/τους συμμετέχουσες/οντες για διεθνείς διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης των επαγγελματιών του Σιάτσου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της αίσθησης του ανήκειν στην ευρύτερη διεθνή κοινότητα του Σιάτσου σε μια περίοδο κοινωνικής απομόνωσης.

Στην τελευταία προγραμματισμένη συνάντηση στις 9 Μάïου οι συμμετέχουσες/οντες απαντώντας στο ερώτημα «Τι παίρνω μαζί μου από τις διαδικτυακές συναντήσεις;» είπαν:

«Εμπιστοσύνη, αυτοπεποίθηση, διάθεση για ομαδικότητα και κοινότητα, συνοδοιπόροι στο άγνωστο, ευχαριστώ για την αυθόρμητη ανταπόκριση στις ανάγκες της ομάδας, ευγνωμοσύνη, ευχαριστώ για την πρωτοβουλία, αλληλοϋποστήριξη σε σχέση με τις προσωπικές και επαγγελματικές ανάγκες μου, επιμόρφωση, εμβάθυνση, πίσω στις βασικές αρχές του Σιάτσου, ξαναήρθα στην οργάνωση και έγινα συγκεκριμένη, εφαλτήριο για να κάνω ορατή την δουλειά μου και τις ποιότητές μου, συνοδοιπόροι, ζωντανό και δημιουργικό δίκτυο συναδέλφων Σιάτσου.»

Διατηρώντας τους αρχικούς στόχους της καλλιέργειας της Επαγγελματικής Συνείδησης και της συγκρότησης της Επαγγελματικής Tαυτότητας, το βιωματικό εργαστήρι ανταποκρίθηκε στη νέα συνθήκη αξιοποιώντας την τεχνολογία. Η εκπαίδευση στο Σιάτσου μάς έχει μάθει άλλωστε να καλλιεργούμε την ευελιξία και να αντιμετωπίζουμε την κρίση ως ευκαιρία. Αυτό είναι που επέτρεψε κιόλας στη διεργασία της ομάδας να συνεχιστεί και να ανιχνευτεί – με μια διευρυμένη αντίληψη – ο νέος ρόλος της/του επαγγελματία που ασκεί το Σιάτσου, ο οποίος επαναπροσδιορίζεται σ’ έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

empowermentshiatsu@gmail.com

Μάρα Παπαθανασίου: marapapathanasiou429@gmail.com

Παναγιώτα Πολυχρόνη-Giannino: info@kisynergy.gr

FB Ενδυνάμωση για επαγγελματίες Ασκούσες και Ασκούντες το Σιάτσου

YouTube SHIATSU EMPOWERMENT

2021-06-11T11:33:12+00:00