Έρευνα για το Σιάτσου στην Ελλάδα: Τα Πρόσωπα και η Πρακτική

//Έρευνα για το Σιάτσου στην Ελλάδα: Τα Πρόσωπα και η Πρακτική

Της Κυριακής Φραντζή (PhDΙστορία της Εκπαίδευσης, Π.Ι., ΦΠΨ & Ασκούσας το Σιάτσου)

Στο κείμενο που ακολουθεί παρουσιάζω συνοπτικά τα αποτελέσματα έρευνας για το Σιάτσου στην Ελλάδα, στην οποία συμμετείχαν 35-40 Πιστοποιημένα και Δόκιμα Μέλη της ΕΛ.Ε.ΣΙ. το 2019*. Τα ερωτηματολόγια που απαντήθηκαν ηλεκτρονικά έδωσαν πληροφορίες για το προφίλ δεχόμενων και ασκούντων, καθώς και για την πρακτική των τελευταίων, ενώ έλαβαν υπόψη προηγούμενες διευρωπαϊκές μελέτες** που έχουν πραγματοποιηθεί σε τρεις χώρες (Αυστρία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο).

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η άσκηση του Σιάτσου στην Ελλάδα είναι αστική, ιδιωτική και γυναικεία πρακτική. Οι ασκούσες/ντες είναι κατά πλειοψηφία μεσήλικες περίπου 50 χρονών, μέτριας εισοδηματικής κατάστασης για τα ελληνικά δεδομένα, με δίπλωμα στο Ζεν Σιάτσου και με αξιοσημείωτη προηγούμενη εκπαίδευση ή μετεκπαίδευση σε πρακτικές υγείας και ευζωίας. Εργάζονται με σταθερούς ή νέους δεχόμενους στα αστικά κέντρα (κυρίως στην Αττική, αλλά και σε Αιγαίο, Κρήτη και Βόρεια Ελλάδα) και σε ιδιωτικό χώρο, σε αντίθεση με Ευρωπαίους συναδέλφους τους που απασχολούνται κυρίως σε ιατρικές ή εναλλακτικές κλινικές. Ασκούν το Σιάτσου ως κεντρική και παράλληλη απασχόληση, σε συνδυασμό με στοιχεία θεωρίας και πράξης της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής. Οι αποδέκτες των υπηρεσιών τους είναι κυρίως γυναίκες, περίπου 45 ετών, πανεπιστημιακής μόρφωσης, με εισόδημα από μισθωτή εργασία ή ελεύθερο επάγγελμα που επιλέγουν το Σιάτσου για θέματα σωματικής ή ψυχικής υγείας και για ευεξία ή χαλάρωση.

 Συγκεκριμένα, η άσκηση του Σιάτσου αναφέρθηκε ως κύρια επαγγελματική απασχόληση για πάνω από τα 2/3 του πληθυσμού της έρευνας, γίνεται ωστόσο παράλληλα με κάποιο άλλο επάγγελμα για παραπάνω από τις/τους μισές/ούς ερωτηθείσες/ερωτηθέντες με τους πιθανούς περιορισμούς χρόνου και δέσμευσης που αυτό συνεπάγεται. Συνιστά επομένως συχνά μερική απασχόληση, ακόμα και για όσες/ους την ασκούν ως κυρίως επάγγελμα. Η εισοδηματική εικόνα των ασκούντων ακολουθεί τους ρυθμούς του κατώτατου μισθού και της παράλληλης εξάσκησης επαγγελμάτων, όπως διαμορφώθηκαν στη Νότια Ευρώπη στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Ιδιωτική είναι εξάλλου και η προώθηση της πρακτικής τους, και πραγματοποιείται κυρίως μέσω προφορικών συστάσεων από γνωστούς, φίλους ή πελάτες. Στη διάρκεια μιας συνεδρίας οι ασκούσες/ούντες συμπεριλαμβάνουν διατάσεις και συστάσεις σχετικά με τη στάση του σώματος, τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και την σωματική άσκηση. Συνταγογραφούν βότανα της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής και προτείνουν απλές αναπνευστικές και διαλογιστικές ασκήσεις ή διάλογο με το σώμα.

Κατά την εμπειρία των ασκουσών/ασκούντων, το Σιάτσου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την ανακούφιση σωματικών πόνων, καθημερινών ψυχολογικών προβλημάτων και για ενεργειακή τόνωση. Οι νέοι στο επάγγελμα το βρίσκουν πολύ αποτελεσματικό για πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, τον αυχένα, τη μέση και το ισχίο, για πονοκεφάλους και ιλίγγους, για περιπτώσεις άγχους και κατάθλιψης, καθώς και για χαμηλή ενέργεια ή υπερκόπωση. Ορισμένοι διαπίστωσαν φανερή βελτίωση σε κρίση πανικού από την πρώτη συνεδρία, σε πόνους της πλάτης για τους οποίους η κλασική ιατρική δεν μπορούσε να βρει την αιτία, σε αϋπνίες, ινομυαλγία, περιοδοντίτιδα, νευραλγία τριδύμου και αποτοξίνωση από το κάπνισμα.

Τα παραπάνω ευρήματα, καθώς προέρχονται από άλλοτε ικανοποιητικό και άλλοτε μικρό αριθμό εγγεγραμμένων μελών της ΕΛ.Ε.ΣΙ., είναι άγνωστο αν αντιπροσωπεύουν το σύνολο όσων ασκούν το Σιάτσου στη χώρα μας. Για την καλύτερη κατανόησή τους, ο αναγνώστης χρειάζεται να λάβει υπόψη το ασαφές ελληνικό πλαίσιο αναγνώρισης των συμπληρωματικών και εναλλακτικών θεραπειών και τις σχετικές δράσεις για θεσμοθέτηση των τελευταίων που πραγματοποιούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη νέα χιλιετία.

 

* Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το κείμενο της έρευνας με τίτλο «Το Σιάτσου στην Ελλάδα. Προφίλ Ασκούντων και Θέματα Πρακτικής» που είχε παρουσιαστεί στην 1η Διημερίδα Σιάτσου το 2019, εδώ.

**Long, Andrew, F. 2007. Practitioners within the Cross-European Shiatsu Study: their Characteristics and an Insight into their Practice. Leeds: University of Leeds, School of Ηealthcare.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

frantzkyr@hotmail.com

FB Kyri Frantzi

2021-06-13T09:03:47+00:00