Ομιλία της Μαρίας Σαρλέ στην Ιατρική Σχολή

//Ομιλία της Μαρίας Σαρλέ στην Ιατρική Σχολή

Γουδί, 28 Μαρτίου 1986

Ευχαριστώ τους κυρίους Ρώσση και Καράβη για τις εξηγήσεις που έδωσαν πάνω στο θέμα του βελονισμού. Καλύτερη εισαγωγή για όσα θέλω να σας πω απόψε δεν υπάρχει. Γιατί, πάνω από όλα το Σιάτσου είναι μια τεχνική που βασίζεται στον Βελονισμό ο οποίος σκοπεύει -όπως ακούσατε- στην εξισορρόπηση της ενέργειας του ανθρώπου.

Η ετυμολογία της λέξης SHIATSU  (ΣΙΑΤΣΟΥ) είναι μια σύνθεση από 2 ιαπωνικές λξεις, το «SHI»που σημαίνει δάκτυλο, και το «ATSU» που σημαίνει πίεση. Δηλαδή πίεση ενός συγκεκριμένου σημείου του σώματος με τη ρόγα των δακτύλων και ιδιαίτερα με τους αντίχειρες.

Αρχικά πιέζονται τα πιο σημαντικά σημεία των βελονιστικών μεσημβρινών του σώματος. Δεν ασκούμε όμως μόνο πίεση στα πιο σημαντικά σημεία του βελονισμού, αλλά και πάνω σε ειδικά σημεία των μυών, των οστών, των νεύρων, των αιμοφόρων και λεμφικών αγγείων και των αδένων  έσω εκκρίσεων. Αυτή η διαδοχική πίεση πάνω σε ολόκληρο το σώμα, με απλές, βαθιές και αργές κινήσεις, διαρκεί περίπου μια ώρα.

Τι αποτέλεσμα έχει το Σιάτσου; Καταρχήν, μια μεγάλη χαλάρωση και ταυτόχρονα μια αίσθηση ξεκούρασης και ευεξίας. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει αυτό σε μια εποχή όπου τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται από το άγχος. Σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε συνεχώς ψυχοσωματικές αρρώστιες. Για να διατηρήσει ο άνθρωπος την ψυχική και σωματική του ισορροπία, μέσα από τις πιέσεις και τις αντιξοότητες που υφίσταται συνεχώς, μπορεί το Σιάτσου να του προσφέρει μια μεγάλη βοήθεια, σαν μια προληπτική θεραπεία. Μια βοήθεια για να προλάβει την αρρώστια και πρώτα απ’όλα την κόπωση. Γιατί, σύμφωνα με την ιατρική της Ανατολής, το πρώτο σύμπτωμα της κάθε αρρρώστιας είναι η κόπωση. Αυτή η ένδειξη της πρώτης διαταραχής της ενεργειακής ισορροπίας που εξασθενεί τον οργανισμό, μειώνει την αντίστασή του, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην αρρώστα.

Με το Σιάτσου μπορεί να ελαττωθεί η κόπωση στους υγιείς οργανισμούς επιτρέποντας στο σώμα να χρησιμοποιήσει τις φυσικές του πηγές ενέργειας για να επιτύχει τη διατήρηση της ενεργειακής ισορροπίας. Συχνά επιτυγχάνονται θεαματικά θεραπευτικά αποτελέσματα, κυρίως σε ψυχοσωματκές αρρώστιες, όπως ο πονοκέφαλος, η νευρική κατάπτωση, η αϋπνία, η δυσκοιλιότητα, η κακή πέψη και άλλες. Επιπλέον, το Σιάτσου βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, βελτιώνει τους ρευματικούς και μυϊκούς πόνους, όπως και τους πόνους στα διάφορα όργανα, και επιδρά θετικά στις ενδοκρινικές λειτουργίες.

Βλέπουμε λοιπόν ότι το Σιάτσου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βοηθητικό μέσο θεραπείας. Παραμένει όμως πρωταρχικά μια προληπτκή θεραπευτική μέθοδος με βασικό σκοπό την ενίσχυση της ισορροπίας των ενεργειών του σώματος ώστε να μπορεί αυτό να αμυνθεί με φυσικό τρόπο ενάντια στην αρρώστια.

Σαν τεχνική, το Σιάτσου είναι εύκολο. ‘Ομως, δεν αρκεί να μάθει κανείς απλώς την τεχνική, να ξέρει απ’έξω όλα τα σημεία και να τα πιέζει με τη σειρά. ‘Ισως σας φαίνεται παράξενο, αλλά μόνο η τεχνική σε τέλεια εφαρμογή δεν βεβαιώνει ένα καλό αποτέλεσμα. Γιατί;

Εδώ φτάνουμε στο πιο σημαντικό στοιχείο του Σιάτσου.

‘Οταν λέμε πίεση των δακτύλων, εννοούμε καταρχήν επαφή επιδερμική, αφού αγγίζουμε το σώμα του άλλου.

Εδώ θα ήθελα να σταματήσουμε να δούμε τη λέξη «επαφή». Τι ακριβώς εννοούμε λέγοντας «επαφή» γενικότερα ; Απόψε είμαστε μαζί, σας μιλάω, σας βλέπω. Και εσείς με βλέπετε, με ακούτε. ‘Ολα αυτά συνθέτουν μια επαφή ανάμεσά μας. Το πόσο σημαντικό είναι αυτή η επαφή ανάμεσα στους ανθρώπους, το αντιλαμβανόμαστε όλοι. Στην παραγματικότητα, τί αλλο είναι η ζωή παρά μια συνεχής επαφή;  Όλη μέρα βρισκόμαστε σε επαφή ο ένας με τον άλλον είτε καλή είναι αυτή είτε δυσάρεστη. Σίγουρα χωρίς αυτή την επαφή δεν θα μπορούσαμε να εννοήσουμε ότι ζούμε. Στην αντίθετη περίπτωση, θα έπρεπε να είμαστ ε φτιαγμένοι για να ζούμε σαν μοναχοί, σαν ερημίτες, σε κατάσταση πνευματικής ανατάσεως,ώστε η επαφή μας με το Θεό και μόνο, να μας είναι αρκετή. Τέτοια παραδείγματα όμως είναι σπάνια όπως όλοι ξέρουμε.

Τί είναι αυτό όμως, που κάνει την επαφή τόσο απαραίτητη για τον άνθρωπο; Και πώς μπορεί μια επαφή να μας γεμίζει την ψυχή με χαρά ή να μας στεναχωρεί; Και ακόμα, πώς μπορεί η έλλειψη επαφής  δηλαδή η μοναξιά, η απομόνωση να μας αρρωσταίνει; Τί είναι αυτή η επαφή, η οποία έχει τέτοιες δυνάμεις; Απλά και μόνο μια ανταλλαγή ενέργειας . ‘Οταν δυο άνθρωποι συναντιούνται, ο  ένας μεταφέρει στον άλλον ό,τι έχει μέσα του και αντίστροφα, συχνά χωρίς να το συνειδητοποιούν. Αυτή η ανταλλαγή ενέργειας γίνεται με την παρουσία μας ή με την ομιλία μας, ή ακόμη και μόνο με το βλέμμα μας. Δεν λέμε άδικα ότι τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Είναι μια επαφή που μπορεί να δημιουργηθεί ακόμη και μέσα στη σιωπή. Μέσα από τη σκέψη.’Ετσι μπορούμε να καταλάβουμε πώς η παρουσία μερικών ανθρώπων είναι ευχάριστη ή δυασάρεστη. Και  πως ακόμη ένα υποκριτικό χαμόγελο δεν μπορεί να μας σώσει.

Δηλαδή δημιουργώντας μια επαφή έχουμε δυο δυνατότητες:

Α) Να μεταφέρουμε μια θετική ενέργεια στον άλλον, έχοντας μέσα μας σκέψεις θετικές, γεμάτες αγάπη και καλοσύνη, και έτσι να δημιουργήσουμε μια αρμονία, τόσο στον άλλον όσο και σε μας τους ίδιους,

ή αντίθετα:

Β) να μεταφέρουμε μια αρνητική ενέργεια στον άλλον, έχοντας μέσα μας άσχημες σκέψεις, και έτσι να δημιουργήσουμε μια δυσαρμονία, τόσο στον άλλον όσο και σε μας τους ίδιους.

Η δυσαρμονία αυτή είναι καταστρεπτική μακροπρόθεσμα, και συχνά βραχυπρόθεσμα στα πιο ευαίσθητα άτομα.Το ανθρώπινο ον είναι ένας πολυσύνθετος μηχανισμός αποτελούμενος από υλικά, ψυχικά και πνευματικά ενεργειακά στοιχεία. Η αλληλεξάρτηση τους είναι απόλυτη. Κάθε τι που διαταράσσει την αρμονική τους σχέση μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή όλου του μηχανισμού. ‘Οπως ακριβώς ξέρουμε ότι συμβαίνει με τις μηχανές. Πάρτε για παράδειγμα το αυτοκίνητο: όταν ένα γρανάζι της μηχανής του βρίσκεται σε δυσαρμονία,  καταστρέφει την ομαλή λειτουργία  της όλης μηχανής.

Η δυσαρμονία λοπόν που δημιουργείται με τη μεταφορά αρνητικής ενέργειας, σημαίνει ότι καταστρέφουμε κάτι. Αυτό το κάτι είναι τόσο αόρατο, όσο αόρατη είναι η καταστρεπτική σκέψη.

Μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε πιο καλά, ότι πρέπει να έχουμε μέσα μας, πριν από όλα, ΑΓΑΠΗ (ΚΑΛΟΣΥΝΗ) για να είναι ευεργετική η επιδερμική επαφή Σιάτσου.

Ιδιαίτερα γιατί η επιδερμική επαφή έχει την ικανότητα να πολλαπλασιάζει την ανταλλαγή ενέργειας σε μεγάλο βαθμό. Το άγγιγμα έχει τέτοια δύναμη και διαπεραστικότητα ώστε μπορεί να επηρεάζει σημαντικά τις ενέργειες του άλλου.

Ακουμπώντας το χέρι μας πάνω σε έναν άνθρωπο, έχουμε τη δυνατότητα : πρώτον, να αγγίζουμε τις ενέργειές του εισχωρώντας έως το βάθος της ύπαρξής του, δεύτερον,να μεταφέρουμε μέσα του το περιεχόμενο της δικής μας ύπαρξης και τρίτον, να λάβουμε, ενδεχομένως, το περιεχόμενο της δικής του ύπαρξης.

Με τον τρόπο αυτό γίνεται μια ανταλλαγή ενέργειας, μια επαφή, μια ένωση, σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην μπορεί πλέον να ξεχωριστεί ποιός δίνει και ποιός δέχεται. Με αυτή την ένωση επιτυγχάνεται το θεραπευτικό αποτέλεσμα με το Σιάτσου.

Αυτή είναι και η θεμελιώδης αρχή κάθε σωστού μασάζ. Αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ανταλλαγή ενέργειας δια μέσου της αγάπης είναι και η θεμελιώδης αρχή κάθε σωστής θεραπείας.

‘Οταν ο γιατρός ή ο θεραπευτής δεν νοιάζεται, δεν βλέπει με καλοσύνη τον ασθενή του, πώς θα δημιουργήσει την ευχάριστη συνάντηση, τη θετική, δημιουργική επαφή και ατμόσφαιρα, την εμπιστοσύνη; Δύσκολα θα γίνει η θεραπεία όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και αγάπη. Θα μπορούσα να πω ότι σε μερικές περιπτώσεις η αγάπη και μόνο μπορεί να θεραπεύσει. Στην προσωπική μου ζωή, μου έχει τύχει –σε στιγμές τελείως απρόοπτες- να με θεραπεύσουν, να με κάνουν δηλαδή  να αισθάνομαι αμέσως καλύτερα, μόνο με μια ακτίνα αγάπης, την οποία είχα την ικανότητα να αντιληφθώ εκείνη τη στιγμή.

Όπως είναι γνωστό, οι πιο υψηλοί και ικανότατοι βελονιστές στην Αρχαία Εποχή,μπορούσαν να θεραπεύσουν με μια και μοναδική βελόνα, όμως και τότε ακόμη αναρωτιόνταν: «Και αυτή τη βελόνα γιατί να τη βάλω;»

Βέβαια τότε θα μου πείτε, αφού μόνον η Αγάπη μπορεί να θεραπεύσει, γιατί έρχεστε και μας μιλάτε για μια τεχνική; Και θα έχετε δίκαιο. Αυτό αναρωτιέμαι κι εγώ.

Ας σταματήσουμε τότε εδώ.

Σας ευχαριστώ.

2018-01-20T18:29:37+00:00