«Η Εξέλιξη του Αγγίγματος στο Σιάτσου» του Cliff Andrews

//«Η Εξέλιξη του Αγγίγματος στο Σιάτσου» του Cliff Andrews

Το άρθρο «Η Εξέλιξη του Αγγίγματος στο Σιάτσου» του Cliff Andrews από το Hara Journal  στη σελίδα 74

Ήμουν ξαπλωμένος πάνω στο στρώμα, σε μια αίθουσα στο Grimstone Manorin Devon, πριν από είκοσι χρόνια, δεχόμενος Shiatsu από τη δασκάλα μου Pauline Sasaki, και δεν καταλάβαινα τι ακριβώς μου συνέβαινε. Μπορούσα να νιώσω τη βαθιά και εστιασμένη πίεση των δακτύλων της, ωστόσο υπήρχε και κάτι άλλο στο άγγιγμά της, κάτι απροσδόκητο. Αυτό που βίωνα προκαλούσε αλλαγές και σε άλλα επίπεδα, είχα μια αίσθηση κίνησης στο χώρο μέσα και έξω από το σώμα μου.

Είχα εκπαιδευτεί στην τεχνική Masunaga, με τα δυο χέρια πάνω στο δέκτη, αντιλαμβανόμενος τις όποιες αλλαγές στη ροή της ενέργειας, σε τοπικό επίπεδο, μεταξύ του χεριού-μητέρα και του άλλου χεριού. Όμως αυτό ήταν εντελώς διαφορετικό. Τότε δεν μπορούσα να καταλάβω πώς η πίεση των δακτύλων της μπορούσε να δημιουργεί τόσο ασυνήθιστες αισθήσεις. Συνειδητοποίησα πως η Pauline είχε μεταμορφώσει το άγγιγμα του Shiatsu και, βέβαια, είχα ακόμη πολλά να μάθω. Προκαλεί αυθεντικό θαυμασμό σήμερα, όταν συλλογίζεται κανείς πόσο πολύ έχει αλλάξει η αντίληψή μας για τη φύση αυτού που ονομάζουμε Ενεργειακό Πεδίο στα τελευταία είκοσι χρόνια – πόσο περισσότερα είμαστε σε θέση να καταλάβουμε σχετικά με τις εμπειρίες μας, έπειτα από την έκδοση έργων όπως είναι το Energy Medicine – The Scientific Basis” του James Oschman.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, σε μια σειρά από ετήσια τμήματα σπουδών σε οικότροφους σπουδαστές, στο Lam Rim της Ουαλίας, η Pauline κατόρθωσε να συστηματοποιήσει και να διδάξει με επιτυχία τη μέθοδο Zen Shiatsu του Masunaga. Από αυτά τα υπερεντατικά εργαστήρια, σχεδόν όλοι οι σπουδαστές έγιναν δάσκαλοι και κάποιοι ξεκίνησαν δική τους σχολή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν επέστρεψα στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ, το 1986, η Pauline κι εγώ συναντιόμασταν τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο για να διδάξουμε από κοινού σε εργαστήρια. Σπίθες πετάγονταν καθώς παλεύαμε να βάλουμε τις συνδυασμένες εμπειρίες μας, σε ένα κατανοητό και διδάξιμο πλαίσιο. Τα τελευταία χρόνια, προσπαθώ να βάλω σε κάποια τάξη τα πρωτοποριακά συμπεράσματα εκείνης της περιόδου. Σκέφτηκα πως θα πρέπει να είναι εφικτό να τα εντάξω σε ένα ιστορικό πλαίσιο, σε μια λογική εξέλιξη της θεωρίας και της τεχνικής του Shiatsu, μια εξέλιξη του αγγίγματος του Shiatsu στην παράδοση που εγώ είχα μαθητεύσει: τη Φυσική (Σωματική) επαφή.

Ο πιο στοιχειώδης τρόπος για να βιώσει κανείς την επαφή στο Shiatsu είναι σε τοπικό, σωματικό επίπεδο. Εστιάζοντας την προσοχή στην αίσθηση που έχουμε κάτω από το χέρι μας, μπορούμε να συντονιστούμε με το δέρμα, τους μυς, τα κόκαλα και με την ποσότητα της ενέργειας που είναι συσσωρευμένη σε κάποια περιοχή. Μπορούμε να εφαρμόσουμε τεχνικές που μας δίνουν πληροφορίες από την περιοχή στην οποία δουλεύουμε. Το σύστημα Namikoshi είναι βασισμένο στην Ανατομία και τη Φυσιολογία της δυτικής Ιατρικής. Για ιστορικούς και πολιτικούς λόγους, το δίκτυο των μεσημβρινών δεν εμφανίζεται ως μέρος του συστήματος στα πρώτα θεωρητικά εγχειρίδια. Κάποιες τεχνικές χρησιμοποιούν μόνο το ένα χέρι, ενώ το δεύτερο απλώς στηρίζει τον δότη στο έδαφος. Ο Shizuto Masunaga δίδαξε επί μια δεκαετία στη σχολή Namikoshi, και το ερευνητικό του έργο σχετικά με την Π.Κ.Ι. και το Ki, σε συνδυασμό με την τεράστια κλινική πείρα του στο Shiatsu, υπήρξαν οι βάσεις για την επανάσταση που έφερε στο άγγιγμα του Shiatsu: την επανάσταση Masunaga.

Ο Shizuto Masunaga υπήρξε πιθανότατα ο πιο επιδραστικός δάσκαλος του Shiatsu παγκοσμίως. Ο Masunaga έκανε μια ανακάλυψη-ορόσημο, που διαμόρφωσε το πλαίσιο όλων των μεταγενέστερων εξελίξεων στο Shiatsu: ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε τη δική μας ενέργεια καθορίζει το πώς θα βιώσουμε την ενέργεια του δέκτη. Το πείραμα της ταυτόχρονης πίεσης σε δυο σημεία (βλ. Zen Shiatsu, σελ. 49) μάς επιτρέπει να αντιληφθούμε το Shiatsu ως κάτι περισσότερο από μια τεχνική που προκαλεί μια τοπική σωματική αίσθηση. Ξαφνικά, δεν ψηλαφούμε απλώς τα ανατομικά χαρακτηριστικά του δέκτη, τα οστά, τους μυς, ή ακόμα και την ποσότητα της ενέργειας που είναι συσσωρευμένη σε μια περιοχή. Χαλαρώνοντας και συγκεντρώνοντας την προσοχή μας στο δικό μας Hara, η εμπειρία αλλάζει – αισθανόμαστε τη σύνδεση ανάμεσα στα δυο χέρια. Είναι μέσα από αυτό το αίσθημα σύνδεσης που αποκτάμε εμπειρία της διαδρομής των Μεσημβρινών. Στην τεχνική του Masunaga, το αίσθημα της σύνδεσης ή της κίνησης της ενέργειας μεταξύ των δυο χεριών γίνεται η κυρίαρχη εμπειρία, ενώ η αίσθηση της ενέργειας σε μια συγκεκριμένη περιοχή αποκτά δευτερεύουσα σημασία. Η τεχνική σύνδεσης των δυο χεριών, τα Kyo και Jitsu, η τόνωση και η διασπορά τοποθετούν εκ νέου το Yin και το Yang, το Ki και το δίκτυο των Μεσημβρινών στον πυρήνα της εμπειρίας του Shiatsu.

 

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΟΥ KYO-JITSU

Ψηλαφίζοντας το Hara, βρίσκετε Jitsu την Ουροδόχο Κύστη, ενώ το Παχύ Έντερο αφήνει την αίσθηση του πιο άδειου μεσημβρινού, με την Καρδιά και το Λεπτό Έντερο να ξεχωρίζουν ως οι αμέσως επόμενοι άδειοι. Κρατώντας το ένα χέρι στη διαγνωστική περιοχή της Ουροδόχου, δοκιμάζετε δυο τρία Kyo. Ο μεσημβρινός της Καρδιάς είναι αυτός που αλληλεπιδρά με την Ουροδόχο – αισθάνεστε ένα σκίρτημα στο Jitsu της Ουροδόχου και μετά χάνεται. Άρα η διάγνωση είναι Ουροδόχος Jitsu με Καρδιά Kyo. Αυτή είναι η βασική τεχνική Masunaga, όμως, έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί χρησιμοποιούμε αυτή τη μέθοδο για να βρούμε το Kyo; Για ποιο λόγο να μην είναι πάντα ο πιο άδειος μεσημβρινός; Αυτό ακριβώς είναι το παράδοξο Kyo-Jitsu. Η επίλυσή του μας οδηγεί σε μια ευρύτερη αντίληψη της φύσης του Ki, είναι η πύλη σε μια ευρύτερη αντίληψη που μας πηγαίνει μακρύτερα από την τοπική, σωματική αίσθηση.

Όταν τόνωση σημαίνει να γεμίζεις κάτι με ενέργεια και διασπορά σημαίνει άδειασμα, και εφόσον στόχος μας είναι η αποκατάσταση της ενεργειακής ισορροπίας του δέκτη, δεν είναι λογικό να περιμένουμε να λάβουμε το μέγιστο αποτέλεσμα από τον «πιο γεμάτο» και τον «πιο άδειο» μεσημβρινό; Εάν ο Kyo μεσημβρινός που αλληλεπιδρά με το Jitsu δεν είναι ταυτόχρονα και ο πιο άδειος μεσημβρινός, σε επίπεδο σωματικής (υλικής) αίσθησης, τότε θα πρέπει να υπάρχει κάποια άλλη μη σωματική (υλική) ποιότητα του Kyo μεσημβρινού, η οποία τον κάνει να αλληλεπιδρά με το Jitsu. Εστιάζοντας λοιπόν την προσοχή στις μη σωματικές ποιότητες του Ki, οδηγούμαστε φυσικά έξω από το υλικό σώμα και μέσα στο αιθερικό πεδίο.

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ KISHI

Βρίσκομαι σε ένα εργαστήριο με τον Akinobu Kishi το 1983. Εκείνος κάθεται ακίνητος, συγκεντρωμένος – μπορείς να το νιώσεις ότι συγκεντρώνει την ενέργειά του. Ενώνει τα χέρια του σε στάση προσευχής κι έπειτα τα περνάει σαρώνοντας πάνω από το σώμα του δέκτη. Δείχνει να τον έλκει κάποιο σημείο, έρχεται σε επαφή με το σώμα και ύστερα, με μια απότομη εκπνοή, τραβάει το χέρι του μακριά. Η θεραπεία έχει τελειώσει. Μια δραματική και αξέχαστη εμπειρία, όμως τι συμβαίνει πραγματικά; Για ποιο λόγο εργάζεται με αυτό τον τρόπο; Ο Kishi ήταν ο πρώτος μαθητής του Masunaga και μάλιστα αυτός που επιλέχθηκε να συνεχίσει το έργο του στο Shiatsu. Γιατί λοιπόν εγκαταλείπει τη φόρμα του Shiatsu σε αυτή τη φάση; Ο Kishi έλυσε το παράδοξο Kyo-Jitsu, μετατοπίζοντας το εστιακό του σημείο. Απομακρύνθηκε από το υλικό σώμα και τη δυαδικότητα του Kyo-Jitsu, αντιμετωπίζοντας ολόκληρο το ενεργειακό πεδίο ως ένα. Μετακινήθηκε μέσα στο αιθερικό πεδίο ή, αλλιώς, μέσα στη διευρυμένη συνειδητότητα του ενεργειακού πεδίου, πιστεύω επειδή εκεί βρίσκεται μια από τις απαντήσεις στο παράδοξο Kyo-Jitsu.

 

Η PAULINE SASAKI ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ QUANTUM SHIATSU ΤΜ

Η δεκαετία του 1990 ήταν μια περίοδος συγκλονιστικών αλλαγών στην εξέλιξη του Shiatsu τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Τα όρια του συστήματος Masunaga είχαν εξερευνηθεί, μεταβάλλοντας το άγγιγμα του Shiatsu, ώστε να επιτρέπει την πρόσβαση στο ευρύτερο ενεργειακό πεδίο. Η Pauline Sasaki ήταν πιθανότατα η πιο πρωτοποριακή δασκάλα του Zen Shiatsu παγκοσμίως, στις δεκαετίες 1970 και 1980. Είχε μεταφράσει το βιβλίο Zen Shiatsu, ενώ είχε μελετήσει εκτεταμένα μαζί με τον Masunaga, σε Αμερική και Ιαπωνία. Ήταν ήδη διάσημη στην Ευρώπη για τη βαθιά και συστηματική γνώση της γύρω από το έργο του. Ωστόσο, εκείνη την περίοδο (‘90ς), στην πρακτική της, είχε φτάσει πια στα όρια του συστήματος Masunaga. «Είχα αρχίσει να αντιλαμβάνομαι πράγματα στο Shiatsu που ασκούσα, που κανείς δεν μπορούσε να μου εξηγήσει ή να με βοηθήσει να καταλάβω», διηγείται η Pauline. «Ήταν εκείνη την περίοδο που αναζήτησα τον Kishi και έγινα μαθήτριά του».

Η αποστολή της Pauline ήταν να επανεντάξει την υψηλού επιπέδου ενεργειακή αντίληψη του Kishi πίσω στην τεχνική του Shiatsu. Για να το καταφέρει αυτό, έπρεπε να επανεφεύρει τον τρόπο με τον οποίο ασκούνται οι τεχνικές του Shiatsu και ως αποτέλεσμα εξέλιξε ένα εντελώς καινούργιο στυλ. Η πρόκληση της τεχνικής του Quantum Shiatsu TM είναι η διατήρηση της επαφής με την πληροφορία του αιθερικού πεδίου (τις μη σωματικές ποιότητες του Ki), ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιείς το βάρος του σώματός σου για να κάνεις Shiatsu. Με τρόπο παρόμοιο με αυτόν του Masunaga, ο οποίος μεταμόρφωσε το άγγιγμα του Shiatsu χρησιμοποιώντας το Hara για να αισθανθεί συνδέσεις μέσα στο σώμα, η Pauline εξέλιξε ακόμη περισσότερο το σύστημα, χρησιμοποιώντας τη σπονδυλική στήλη, ή αλλιώς την μικροκοσμική τροχιά των CV και GV, ως το νέο κέντρο του δότη. Η τεχνική της επέκτασης του ενεργειακού πεδίου με διάταση της σπονδυλικής στήλης και άνοιγμα της περιφερειακής όρασης επιτρέπει την πρόσβαση στο ευρύτερο ενεργειακό πεδίο, ακόμα και τη στιγμή που χρησιμοποιούμε το χαλαρό βάρος του σώματός μας για να πραγματοποιήσουμε κάθετη διείσδυση στο υλικό σώμα του δέκτη. Και έτσι, η Pauline έφερε μια νέα επανάσταση στο Shiatsu, ανοίγοντας ένα καινούργιο κεφάλαιο στην εξέλιξη του αγγίγματος στο Shiatsu.

 

ΟΛΙΚΟ ΣΚΑΝΑΡΙΣΜΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ KYO JITSU

Ως τα μέσα της δεκαετίας του 1990, είχα φτάσει ως εκεί που μπορούσα να φτάσω σε ότι αφορούσε τη σύνδεσή μου με το ενεργειακό πεδίο. Ακολουθώντας τη διδασκαλία του Kishi, η Pauline είχε ήδη προχωρήσει πέρα από τα Kyo και Jitsu, εξελίσσοντας έναν «μοναδικό» τρόπο δουλειάς πάνω σε έναν κύριο μεσημβρινό. Παρ’ όλα αυτά, ήμουν πεπεισμένος πως η θεωρητική υπόθεση του Kyo Jitsu δεν είχε εξερευνηθεί πλήρως. Κι έτσι αποφάσισα να επιστρέψω στην ψηλάφηση του Hara πάνω στο σώμα του δέκτη, αφού μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα ως επί το πλείστον τη μέθοδο της μη σωματικής ψηλάφησης. Ωστόσο, τα δεκαπέντε προηγούμενα χρόνια συνεχούς εξέλιξης στο άγγιγμα του Shiatsu είχαν ήδη αλλάξει δραματικά την αντίληψή μου για το Hara. Άρχισα να πειραματίζομαι με μια τεχνική που ονομάζεται σκανάρισμα μεσημβρινού και αφορά το να αισθανθείς τον μεσημβρινό σε όλη τη διαδρομή του στο σώμα, ξεκινώντας από το Hara. Έπειτα από μερικά χρόνια εξάσκησης, έφτασα σε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη η οποία άλλαξε ριζικά την αντίληψή μου για το Kyo Jitsu. Ανακάλυψα πως είναι εφικτό να αισθανθεί κανείς την κίνηση της αλληλεπίδρασης του Kyo Jitsu, απευθείας στο ευρύτερο ενεργειακό πεδίο, μέσα από το Hara. Είναι μια ανακάλυψη που μεταμορφώνει τη διαδικασία της θεραπείας, εφόσον καθιστά δυνατή την απευθείας αντίληψη των ενεργειακών κινήσεων που εμπλέκονται στην αλληλεπίδραση των Kyo και Jitsu μεσημβρινών, γεγονός που μας βοηθά να κατανοήσουμε τις εκδηλώσεις των συμπτωμάτων και τις δράσεις των tsubos, αλλά και να προσαρμόσουμε το ρυθμό και το στόχο της θεραπείας μας.

Περίπου την ίδια περίοδο, ανακάλυψα επίσης μια τεχνική που επιτρέπει την απευθείας αντίληψη των επιπέδων δόνησης των μεσημβρινών, να μπορείς δηλαδή να αισθανθείς αν ένας μεσημβρινός είναι περισσότερο ενεργός στο υλικό, το συναισθηματικό, το γνωσιακό ή στο πνευματικό επίπεδο. Την τεχνική αυτή την ονόμασα Σάρωση Συχνότητας Δόνησης. Και έτσι έγινε εφικτό όχι μόνο να αισθανθείς τον ενεργειακό αντίκτυπο της αλληλεπίδρασης Kyo Jitsu σε όλο το σώμα, αλλά να μπορείς να διακρίνεις σε ποιο ή σε ποια επίπεδα δόνησης λαμβάνει χώρα η αλληλεπίδραση.

Φυσικά, καμία ανακάλυψη δεν θα ήταν εφικτή, χωρίς το έργο των Masunaga, Kishi και Pauline Sasaki. Είναι μια σπουδαία ανταμοιβή να βλέπω αυτές τις ανακαλύψεις να διαχέονται σε Ευρώπη και Αμερική, να διδάσκονται ήδη από μια νέα γενιά δασκάλων – τεχνικές που ούτε να ονειρευτώ δεν μπορούσα πριν από είκοσι χρόνια αποτελούν πια αναπόσπαστο μέρος τη πρακτικής του Shiatsu. Μια εξελικτική μεταμόρφωση έχει επέλθει στο άγγιγμα του Shiatsu.

Μετάφραση: Γιάννης Βραδέλης – vvaalis@yahoo.gr
(πιστοποιημένο μέλος ΕΛ.Ε.ΣΙ. )

2018-12-12T10:56:47+00:00