«Το Άγγιγμα στο Σιάτσου» της Gabriella Poli

//«Το Άγγιγμα στο Σιάτσου» της Gabriella Poli

Το άρθρο της της Gabriella Poli «Το ‘Αγγιγμα στο Σιάτσου» από το Hara Journal  στη σελίδα 78

Άγγιγμα: Τα βρέφη αναπτύσσονται αβίαστα μέσα σε μια στοργική αγκαλιά. Μια μικρή χειρονομία κι ένα απλό άγγιγμα μπορούν να θεραπεύσουν μια καρδιά σε καιρούς θλίψης και οδύνης. Όλη η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί το άγγιγμα για να έλθει σε επαφή, να επικοινωνήσει να συνδεθεί. Είναι το αρχαιότερο αισθητηριακό σύστημα στο ανθρώπινο σώμα και για το λόγο αυτό βρίσκεται στον πυρήνα της ύπαρξής μας. Μας συνδέει με τον έξω κόσμο και καθιστά τις εμπειρίες μας πραγματικές. Ναι, η ανάγκη μας να αγγίξουμε και να αγγιχθούμε είναι ζωτική για την επιβίωσή μας.

Pauline Sasaki

Η δουλειά με τα χέρια είναι η επιτομή της εντιμότητας. Είθε η δουλειά των χεριών σου να είναι ένα σημάδι ευγνωμοσύνης και σεβασμού στην ανθρώπινη φύση…

Ghandi

Αποφάσισα να συμπεριλάβω στο κείμενο αυτό, τα λόγια πολύ ξεχωριστών ανθρώπων σχετικά με το άγγιγμα, το άγγιγμα του σώματος και της ζωής ενός άλλου ανθρώπου με τα χέρια μας. Τι ακριβώς παράγει, τι υπαινίσσεται, πόσο εκτεταμένες και βαθιές είναι οι συνέπειές του.

Pauline Sasaki: «Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν το άγγιγμα ως θεραπευτικό εργαλείο μπορούν να παράξουν σημαντικές και ανεκτίμητες αλλαγές στο ανθρώπινο σώμα. Το μασάζ μπορεί επίσης να ανοίξει την πύλη σε μια πνευματική διάσταση, κάτι που δύσκολα επιτυγχάνεται με άλλου τύπου θεραπείες. Μέσα από το άγγιγμα, μπορούμε να βιώσουμε την αγάπη, τη φροντίδα, τη συμπόνια και όλα εκείνα τα συναισθήματα που μας χαρίζουν υποστήριξη, δύναμη και κουράγιο, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της ίασης σε πολλά επίπεδα τόσο του σώματος όσο και της ψυχής. Το Shiatsu είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιεί αυτές τις πανίσχυρες ποιότητες».

 

ΑΓΓΙΓΜΑ: ΤΟ ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ SHIATSU

Πιστεύω πως το άγγιγμα είναι το κατεξοχήν εργαλείο του Shiatsu. Είναι αυτό που μας παρέχει τη δυνατότητα να δημιουργούμε αυτή την ιδιαίτερη ποιότητα επαφής που είναι μοναδική στο Shiatsu. Όπως έχει ήδη ειπωθεί από τόσους πολλούς, όταν αγγίζουμε τον δέκτη, δεν ερχόμαστε σε επαφή μόνο με το σώμα του, αλλά αγγίζουμε την ίδια του τη ζωή, σε όλες τις εκφάνσεις και εκδηλώσεις της. Από τις αμιγώς σωματικές, στα συναισθήματα, στις σκέψεις και τις ιδεολογικές κατασκευές, στην πνευματικότητα. Από ενεργειακή σκοπιά, ερχόμαστε σε επαφή με όλο το εύρος των ενεργειακών του δονήσεων, από τις αργές δονήσεις του υλικού σώματος μέχρι τις ταχύτατες πνευματικές δονήσεις.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Όταν βάζουμε τα χέρια μας πάνω στο σώμα ενός άλλου ανθρώπου, μεταβιβάζουμε μέσα από αυτό το άγγιγμα όλο τον εαυτό μας. Δεν πρόκειται, άρα, για δυο χέρια που αγγίζουν το σώμα ενός δέκτη, την ψυχή ή το πνεύμα του. Πρόκειται για δυο ζωές –τη δική μας και τη δική του- που έρχονται σε επαφή, υποστηρίζοντας η μία την άλλη, δυο ενεργειακά συστήματα που αλληλεπιδρούν. Ο Ουρανός και η Γη βρίσκονται εκεί, το Σύμπαν όλο βρίσκεται εκεί, σε αυτή την επαφή, εφόσον και οι δυο, δότης και δέκτης, δεν είναι παρά μια υλική εκδήλωση της συμπαντικής ενέργειας.

Μέσα από το άγγιγμά μας, με το Shiatsu, μπορούμε να εκφράσουμε αγάπη, συμπόνια, ενσυναίσθηση, σεβασμό. Αγάπη από την ίδια την αναγνώριση ότι είμαστε και οι δυο ανθρώπινα όντα, έχουμε την ίδια αφετηρία, την ίδια πηγή. Συμπόνια από την αποδοχή του άλλου όπως ακριβώς είναι, με καρδιά ανοιχτή. Ενσυναίσθηση μέσα από την αναγνώριση των συναισθημάτων που βιώνει ο άλλος, δείχνοντας κατανόηση και συμπάθεια. Και σεβασμός μέσα από την εκτίμηση της ιδιαιτερότητας του άλλου, χωρίς κριτική διάθεση και, κυρίως, χωρίς επιβολή ή διάθεση χειρισμού. Μόνο αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του άλλου και διεγείροντας το υπάρχον δυναμικό.

Χρησιμοποιούμε επίσης το άγγιγμά μας προκειμένου να αφουγκραστούμε, να παρατηρήσουμε. Μέσα από το άγγιγμα μπορούμε να ακούσουμε αυτό που μας λέει η ζωή του δέκτη μας –τι ζητάει, τι επιθυμεί, τι έχει ανάγκη. Μπορούμε επίσης να παρατηρήσουμε με ποιο τρόπο ανταποκρίνεται ο δέκτης, πώς αντιδρά στο άγγιγμά μας, έτσι ώστε να το προσαρμόσουμε στο «εδώ και τώρα» της θεραπείας.

 

ΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΩΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΗΣ ΜΑΣ ΠΛΕΥΡΑΣ/ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΜΑΣ

Μαθήτευσα για πολλά χρόνια πλάι στην Pauline Sasaki, την οποία οι περισσότεροι από εσάς είτε θα έχετε συναντήσει είτε θα έχετε ακούσει να μιλούν γι αυτήν. Στα τελευταία χρόνια της ζωής της υποστήριζε πως το παλιό ιδεολόγημα της ίασης διά μέσου της «διόρθωσης του σφάλματος» έχει αρχίσει να γίνεται παρωχημένο και αντικαθίσταται από ένα καινούργιο, που απαιτεί το συντονισμό της ενέργειάς μας με αυτό που εξακολουθεί να είναι άρτιο και σωστό.

Η ματιά αυτή σηματοδοτεί μια αληθινή επανάσταση. Ως θεραπευτές, παύουμε πια να εξασκούμε την αντίληψή μας στην παρατήρηση του σφάλματος. Δεν χρησιμοποιούμε το άγγιγμά μας για να διορθώσουμε –να «επισκευάσουμε»- αυτό που δεν λειτουργεί. Επιδιώκουμε την επαφή με αυτό που εξακολουθεί να παραμένει άρτιο και λειτουργικό στο δέκτη μας, την αληθινή δύναμή του, τα αποθέματα, το κρυμμένο δυναμικό του. Με το άγγιγμά μας, του υπενθυμίζουμε το ανθρώπινο δυναμικό του, τον βοηθάμε να θυμηθεί ποιος πραγματικά είναι, από τι είναι φτιαγμένος και ποια είναι τα δικαιώματά του. Και μόνο αν ο δέκτης κατορθώσει να αναγνωρίσει τη δύναμή του και την ανακτήσει, θα μπορέσει να γίνει κυρίαρχος και συν-δημιουργός στη ζωή του.

 

ΑΓΓΙΓΜΑ ΚΑΙ FASCIA

Όταν μιλάμε για το άγγιγμα στο Shiatsu, θα πρέπει να έχουμε πάντα υπ’ όψιν το Σύστημα Συνδετικών Ιστών και την Εξωκυττάρια Θεμέλια Ουσία. Φάσια είναι ο γενικός όρος που έχει υιοθετηθεί διεθνώς για να περιγράψουμε το σύνολο των συνδετικών ιστών, που απαντώνται επίσης με το όνομα Εξωκυττάρια Θεμέλια Ουσία. Πρόκειται για ένα λείο και ενιαίο περίβλημα που απλώνεται σε ολόκληρο το σώμα, σε έναν τρισδιάστατο ιστό, από την κορυφή του κεφαλιού ως τα πόδια, χωρίς διακοπή, φτάνοντας σε βάθος μέχρι το κυτταρικό επίπεδο.

Η έρευνα έχει αποδείξει ότι το σύστημα συνδετικών ιστών ή εξωκυττάρια θεμέλια ουσία συνδέεται μέσω της κυτταρικής μεμβράνης με το κυτταρόπλασμα και το κυτταρόπλασμα, μέσω της πυρηνικής μεμβράνης, με το πυρηνόπλασμα. Όλο αυτό το σύστημα διασυνδέσεων έχει ονομαστεί συνδετικός ιστός.

Και έτσι, σε μια συνεδρία Shiatsu, όταν αγγίζουμε ή στηρίζουμε το βάρος μας πάνω στο σώμα του δέκτη δημιουργούμε μια βαθιά, εκτεταμένη και ολική επαφή με αυτό το πολυσύνθετο δίκτυο, με όλες τις δομές του σώματος του δέκτη, μέχρι το επίπεδο των κυττάρων του.

 

ΑΓΓΙΓΜΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ

Από την προσωπική μου εμπειρία έχω αποκομίσει την πεποίθηση πως όταν αγγίζω τους δέκτες μου, δεν τους αγγίζω μόνο με τα χέρια μου, αλλά τους αγγίζω επίσης με την καρδιά μου και με το μυαλό μου. Αυτό που νιώθω και αυτό που σκέφτομαι επηρεάζουν όλα τα επίπεδα του ενεργειακού τους συστήματος. Έχει ήδη αποδειχτεί πειραματικά πως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί περιβάλλονται από ηλεκτρομαγνητικά πεδία, ότι εκπέμπουμε ηλεκτρομαγνητικές δονήσεις με τα χέρια μας, την καρδιά μας και το μυαλό μας και ότι αυτές οι δονήσεις επιδρούν τόσο στο σώμα όσο και στο ενεργειακό πεδίο των άλλων ανθρώπων.

Από το βιβλίο «Ενεργειακή Ιατρική – Η Επιστημονική Βάση» του James L. Oschman:

«Σε διάστημα μερικών δεκαετιών, η επιστημονική κοινότητα μετακινήθηκε από την πεποίθηση που αρνούνταν την ύπαρξη ενεργειακών πεδίων μέσα και γύρω από το ανθρώπινο σώμα, στην απόλυτη βεβαιότητα πως αυτά υπάρχουν… η Ιατρική εστιάζει το ενδιαφέρον της στα μαγνητικά πεδία γύρω από το σώμα, τα οποία σήμερα περιγράφονται με τον όρο βιομαγνητικά πεδία…»

«Είναι θεμελιώδης νόμος της Φυσικής πως όταν το ηλεκτρικό ρεύμα διαπερνά έναν αγωγό, ένα μαγνητικό πεδίο δημιουργείται στο χώρο που περιβάλλει τον αγωγό. Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε τυχαία από τον Hans Christian Oersted, στη διάρκεια μιας διάλεξης που έδινε για τη Φυσική, στην Κοπεγχάγη, το 1820».

«Λίγα χρόνια μετά την απονομή του βραβείου Νόμπελ στον Einthoven για την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού της καρδιάς, ο Hans Berger ανακοινώνει το 1929, ότι πολύ μικρότερα ηλεκτρικά φορτία μπορούσαν επίσης να παρατηρηθούν στον εγκέφαλο…»

«Μια μελέτη που διεξήχθη στην Ιαπωνία το 1992 επιβεβαίωσε πως ένα εξαιρετικά μεγάλο βιομαγνητικό πεδίο εκπέμπεται από τα χέρια των ασκούντων ποικίλες θεραπευτικές ή πολεμικές τεχνικές, όπως το Qi Gong, η Yoga, ο διαλογισμός, το Ζεν κ.λπ. Τα μαγνητικά πεδία που παρατηρήθηκαν ήταν περίπου 1.000 φορές ισχυρότερα από το ισχυρότερο ανθρώπινο βιομαγνητικό πεδίο (αυτό της καρδιάς), που είναι με τη σειρά του 1.000.000 φορές ισχυρότερο από τα πεδία που παράγει η εγκεφαλική δραστηριότητα…»

Έτσι, όταν γέρνω και στηρίζομαι πάνω στο σώμα του δέκτη, χρησιμοποιώ τα χέρια μου και βέβαια τις ηλεκτρομαγνητικές τους δονήσεις. Ωστόσο, ταυτόχρονα, τους αγγίζω και με τις ηλεκτρομαγνητικές δονήσεις που εκπέμπονται από την καρδιά και τον εγκέφαλό μου. Άρα, λοιπόν, τους «αγγίζω» με συμπόνια, αγάπη, αποδοχή, σεβασμό που εκπέμπονται από την καρδιά μου, σε συνδυασμό με την πίστη μου στις δυνατότητες του Shiatsu, τις καλές μου προθέσεις και τη θετική μου σκέψη που εκπέμπονται από το μυαλό μου. Και έτσι εξηγείται το γιατί το άγγιγμα στο Shiatsu είναι τόσο ηρεμιστικό, καθησυχαστικό, αποτελεσματικό και εντέλει θεραπευτικό!

Δουλεύω με τα χέρια μου. Είναι σπουδαίο προνόμιο να αγγίζεις μια ανθρώπινη ύπαρξη, να της υπενθυμίζεις, με λόγια και με το άγγιγμα, ότι είναι αξιαγάπητη, να βάζεις το χέρι σου στο μέτωπο της ζωής και να την καλωσορίζεις στο σπίτι. Το θαύμα του αγγίγματος είναι το θαύμα της ανθρώπινης καλοσύνης. Δίνω το χέρι μου μπορεί να σημαίνει δίνω τη ζωή μου, το λόγο μου, την υπόσχεσή μου, την ευλογία μου. Πρόκειται για ένα ύψιστο δώρο, που ανήκει στην ίδια τάξη με τη συμπόνια και τη συγνώμη…

Dianne Connelly “All sickness is home sickness”

 

και αν άγγιξα ποτέ μια ζωή, ελπίζω η ζωή αυτή να γνωρίζει ότι γνωρίζω πως το άγγιγμα ήταν, είναι ακόμη και θα συνεχίσει να είναι η αληθινή επανάσταση!

Nikki Giovanni

 

ΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΣΤΟ ΦΟΥΤΟΝ

Και τώρα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τον τρόπο με τον οποίο προσπαθώ να έχω αυτή την ποιότητα αγγίγματος στην πρακτική μου, πάνω στο φουτόν.

Από το “The Human Potential” της Pauline Sasaki:

«Η ενέργεια γεννιέται μέσα στον αέναο κύκλο συστολής και διαστολής. Το σύμβολο του Yin & Yang αποτελεί μια απεικόνιση αυτών των δύο αντίθετων και συμπληρωματικών δράσεων που συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια μορφή ζωής…»

«Στη συστολική φάση, η ενέργεια έχει την τάση να παρουσιάζεται περισσότερο δομημένη. Όταν ένα ενεργειακό σχήμα βρίσκεται στη συστολική φάση του, η συχνότητα των δονήσεων επιβραδύνεται και τα συνθετικά μέρη του τείνουν να διαχωριστούν. Η διαστολική φάση χαρακτηρίζεται από ψηλή συχνότητα δονήσεων, που λειτουργεί απελευθερωτικά στην ενέργεια, η οποία με τη σειρά της γίνεται λιγότερο απτή, λιγότερο δομημένη. Στη φάση αυτή η ενέργεια οργανώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε τα διακριτά μέρη αρχίζουν να συγχωνεύονται…»

Για να μπορέσω, λοιπόν, να έρθω σε επαφή και να αλληλεπιδράσω με όλα τα επίπεδα δόνησης του ενεργειακού συστήματος του δέκτη –σωματικό, συναισθηματικό, γνωσιακό, πνευματικό- πρέπει να ενσωματώσω στο άγγιγμά μου και τις δυο όψεις (διαστολική και συστολική) της ενέργειας.

Και για να το πετύχω αυτό, χρησιμοποιώ την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης (διαστολική φάση) και το βάθος διείσδυσης (συστολική φάση).

Στο Shiatsu μπορώ να συγκεντρώσω την ενέργειά μου στο Hara, όπως και στις πολεμικές τέχνες, ή να την επεκτείνω κατά μήκος της σπονδυλικής μου στήλης. Όταν επεκτείνω την ενέργεια στη ραχοκοκαλιά μου, στον κεντρικό άξονά μου, από εκείνο το σημείο έχω τη δυνατότητα να επεκταθώ προς όλες τις κατευθύνσεις μέσα στο ενεργειακό μου πεδίο: Μπορώ να επεκταθώ προς τον Ουρανό και τη Γη (η κίνηση του yin yang) και βέβαια σε όλες τις κατευθύνσεις γύρω από το φυσικό μου σώμα (η κίνηση συστολής/διαστολής, από το κέντρο προς τα έξω και αντιστρόφως). Μπορώ λοιπόν να είμαι παρούσα σε όλα τα επίπεδα δόνησης του δικού μου ενεργειακού συστήματος και, κατά συνέπεια, μπορώ να έρθω σε επαφή με όλα τα επίπεδα δόνησης του δέκτη. Γίνομαι μια πολύ ακριβής και περίπλοκη συσκευή, η οποία μπορεί να λαμβάνει και να μεταδίδει σε όλα τα μήκη κύματος. Αντιθέτως, όταν συγκεντρώνω την ενέργεια στο Hara, αισθάνομαι την επικράτηση ως ένα βαθμό του σωματικού επιπέδου.

Η ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης μου προσφέρει επίσης γείωση, αφού επιλέγω την πιο πυκνή σωματική δομή μου (σπόνδυλοι, οστά) ως το κέντρο από το οποίο θα επεκταθώ. Κάτι που σημαίνει πως όσο κι αν επεκτείνω την ενέργειά μου ή ανεβάσω τις δονήσεις μου, πάντοτε κρατώ επαφή με την πυκνότερη δομή μου – το σώμα μου.

Για να ισορροπήσω την επέκταση που προκύπτει με την ευθυγράμμιση, χρησιμοποιώ το βάθος της διείσδυσης, που είναι η πιο συστολική πλευρά της τεχνικής μου. Μεταφέρω το βάρος του χαλαρωμένου κορμιού μου στα χέρια μου και διεισδύω βαθιά στο μυϊκό ιστό του δέκτη.

Στην ουσία, ξεκινώ τη διείσδυση ενώ βρίσκομαι σε διαστολική φάση: με ευθυγραμμισμένη σπονδυλική στήλη, επεκτεινόμενη στο χώρο ολόγυρά μου, με τα χέρια μου εντελώς χαλαρά και την ίδια στιγμή, χρησιμοποιώντας όλο το σωματικό μου βάρος για να διεισδύσω βαθιά στο σώμα του δέκτη.

Μόλις αισθανθώ ότι η διαστολική φάση τελειώνει και ακολουθεί με φυσικό τρόπο η συστολική, σταματώ τη διείσδυση και σηκώνομαι, ανανεώνω την ευθυγράμμισή μου (διαστολή) και γέρνω ξανά χρησιμοποιώντας όλο μου το σωματικό βάρος (συστολή).

Αυτή η προσέγγιση, όπου η συστολική και η διαστολική φάση της ενέργειας είναι παρούσες ταυτόχρονα, δίνει στον δέκτη μια αίσθηση ακεραιότητας και συνολικότερης παρουσίας. Βιώνει την ενοποίηση: το «εγώ είμαι». Όλα τα μέρη του σώματός του, όλα τα ενεργειακά επίπεδα δόνησης συγχωνεύονται σε «μια ενότητα». Μπορεί να αισθανθεί το σώμα του, την υλικότητά του, και την ίδια στιγμή να βρίσκεται σε επαφή με την πιο αιθέρια εκδοχή του εαυτού του, την πνευματικότητά του.

 

ΑΓΓΙΓΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Θα ήθελα να κλείσω αυτό το άρθρο με ένα απόσπασμα από το βιβλίο “Touching” Ashley Montagu (κεφάλαιο 5):

«Μελετώντας τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε ανθρώπους και ζώα σχετικά με το άγγιγμα, εντυπωσιάζεται κανείς από το πόσο συχνές είναι οι διαπιστωμένες βελτιώσεις στην υγεία, την εγρήγορση και την ταχύτητα ανταπόκρισης εκείνων που έχουν λάβει «φροντίδα με τα χέρια», σε σύγκριση με εκείνους/εκείνα που έχουν λάβει ελάχιστη ή και καθόλου. Σε μια ανέκδοτη έρευνα του Otto Weininger, για την οποία ενημερώθηκα από τον ίδιο (Οκτώβριος 1984), εκπαιδεύτηκαν δέκα μητέρες πώς να χαϊδεύουν τη ράχη του μωρού τους, σε αντίθεση με την ομάδα ελέγχου, στην οποία οι μητέρες δεν είχαν διδαχθεί κάτι και λειτουργούσαν αυθόρμητα. Έπειτα από έξι μήνες, παρατηρήθηκε πως τα μωρά της πρώτης ομάδας εμφάνιζαν λιγότερα συνάχια, κρυολογήματα, εμετούς και διάρροιες από τα μωρά της ομάδας ελέγχου. Αυτό που γίνεται όλο και πιο σαφές είναι πως κάτω από αυτές και πολλές ακόμη διαφορές, βρίσκονται σημαντικές διαφοροποιήσεις που λαμβάνουν χώρα τόσο στη δομή όσο και στις λειτουργίες του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα ευρήματα αυτής και πολλών άλλων ερευνών μας προσφέρουν τις πειραματικές αποδείξεις σε κάτι που υποπτευόμασταν όλοι από καιρό: Ότι δηλαδή υπάρχουν σημαντικές βιοχημικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων που έχουν δεχτεί ικανοποιητική απτική διέγερση και σε αυτούς που δεν έχουν. Ότι το άτομο που δεν έχει λάβει αγάπη, σε οποιαδήποτε ηλικία, βιοχημικά είναι πιθανό να είναι μια πολύ διαφορετική οντότητα από το άτομο που έχει λάβει αρκετή αγάπη…»

 

Βιβλιογραφία

Dianne M. Connelly – “All Sickness is Home Sickness” – Traditional Acupuncture Institute, Columbia, Maryland.

Ashley Montagu – “Touching: The Human Significances of the Skin” Perennial Library, Harper and Row Publishers, New York.

James L. Oschman- “Energy Medicine – The Scientific Basis”, Churchill Livingstone.

James L. Oschman “Energy Medicine in Therapeutics and Human Performance”, Butterworth-Heinemann Medical

Pauline Sasaki, DVD: “The Human Potential – Energy, Transformation and Human Touch” – ANIMAfilms production.

 

Μετάφραση Γιάννης Βραδέλης vvaalis@yahoo.gr
(πιστοποιημένο μέλος ΕΛ.Ε.ΣΙ. )

2018-12-07T10:56:32+00:00