«Σιάτσου για τις συνέπειες του Τραύματος» του Peter Itin

//«Σιάτσου για τις συνέπειες του Τραύματος» του Peter Itin

Σιάτσου για τις συνέπειες του Τραύματος Του Peter Itin
(στη σελίδα 13 του περιοδικού)

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ;

Ως τραύμα ορίζεται:

 • η εμπειρία ή και η μαρτυρία ενός ασυνήθιστου γεγονότος
 • που είναι απροσδόκητο και αναπόφευκτο
 • αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία και την ύπαρξη
 • και έχει συνέπειες που μπορεί να κρατήσουν πολύ καιρό.

Σε μια τραυματική συνθήκη, δεν υπάρχει δυνατότητα διαφυγής ή προστασίας. Οι μηχανισμοί άμυνας έχουν εξουδετερωθεί και βιώνουμε μια σαρωτική παραβίαση. Τα τραυματικά γεγονότα, συνήθως συμβαίνουν με υπερβολική ταχύτητα και ένταση, ενώ κάποιες φορές είναι υπερβολικά συχνά.

Ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό του τραύματος είναι οι συνέπειες που το ακολουθούν. Μετά το πρώτο σοκ, το τραύμα εγκαθίσταται στο νευρικό σύστημα. Συνήθως οι συνέπειες φθίνουν με τον καιρό από μόνες τους. Κάποιες φορές, όμως, συνεχίζουν να επηρεάζουν την καθημερινότητα και τη ζωή του ανθρώπου για πολύ καιρό μετά το συμβάν, καθορίζοντας σε ένα βαθμό, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του.

Τα ακόλουθα συμπτώματα είναι ενδεικτικά της παρουσίας του τραύματος:

 • Υπερδιέγερση: γρήγορα αντανακλαστικά, υπερευαισθησία, ευερέθιστη διάθεση, νευρικότητα, φοβικές κρίσεις, πανικός, ψυχαναγκαστική μανία – που αντανακλούν την αδιάκοπη προσμονή του κινδύνου.
 • Υποτονικότητα: συναισθηματική αναισθησία, απάθεια, απώλεια φωνής (δεν έχω λόγια να περιγράψω τη φρίκη), αποφεύγει ανθρώπους ή συγκεκριμένα μέρη (σταματάει να χρησιμοποιεί το ασανσέρ), κατευθύνσεις (π.χ. αποφεύγει την αριστερή κατεύθυνση, επειδή από εκεί ήρθε το αυτοκίνητο που τον χτύπησε) και συναισθήματα, όλα αυτά επειδή με κάποιο τρόπο τονίζουν την αίσθηση της άνευ όρων παράδοσης, την αίσθηση του παγώματος και του ανίσχυρου απέναντι σε αυτό που έρχεται.
 • Αναβίωση με τη μορφή οπτικών αναμνήσεων (να βλέπεις ξανά τη σκηνή στην οθόνη του μυαλού) ή με εφιαλτικά όνειρα που μαρτυρούν το ανεξίτηλο χνάρι της τραυματικής εμπειρίας.

Οι συνέπειες του τραύματος είναι ακόμα πιο σοβαρές, αν το τραύμα προκλήθηκε σκόπιμα από κάποιον και επηρεάζεται από:

 • την εγγύτητα της σχέσης με το πρόσωπο που προκάλεσε το τραύμα
 • τη διάρκεια των τραυματικών εμπειριών
 • την ηλικία που είχε το άτομο την περίοδο που είχε το βίωμα
 • το μέγεθος του κινδύνου με τον οποίο ήρθε αντιμέτωπο
 • φυσικές καταστροφές, αναπόφευκτα δυστυχήματα και μοιραία γεγονότα προκαλούν λιγότερο στρες από τη φυσική βία, την κακοποίηση και το βιασμό.

Οι τραυματισμένοι άνθρωποι, σε συνθήκες στρες, συχνά αντιδρούν με ένα άκαμπτο μοτίβο συμπεριφοράς. Αυτοί οι στερεοτυπικοί τρόποι αντίδρασης δεν είναι παρά οι μηχανισμοί άμυνας του οργανισμού. Ο άνθρωπος που υποφέρει από τις συνέπειες ενός ψυχικού τραύματος δεν είναι πια σε θέση να αντιδράσει με τον κατάλληλο τρόπο απέναντι στους διαφορετικούς βαθμούς άγχους που παράγουν οι συνθήκες της ζωής. Η αντίληψή του έχει υποστεί μια στρέβλωση και έχει «κολλήσει» στο παρελθόν. Είναι αιχμάλωτος των συναισθημάτων του, σε έναν φαύλο κύκλο ανάμεσα στο φάσμα του φόβου και αυτό της ανημποριάς και της ματαιότητας. Επίσης, εμφανίζει έντονες ψυχοσωματικές αντιδράσεις, που έχουν να κάνουν με οργανικές λειτουργίες (άσθμα, ταχυκαρδία, αϋπνίες, διαταραχές ύπνου, διάρροια, έντονη εφίδρωση, δερματικά εξανθήματα κ.ά.) Ως δευτερεύουσες συνέπειες μπορούν να ιδωθούν οι συμπεριφορές εξάρτησης, η κατάθλιψη, οι διαταραχές όρεξης, η κοινωνική απομόνωση.

Το Σιάτσου μπορεί να προσφέρει καλή υποστήριξη σε ανθρώπους που υποφέρουν από τις συνέπειες ενός τραύματος. Συστήνεται παράλληλα να αναζητήσουν εξειδικευμένη θεραπεία, ιατρική περίθαλψη και βέβαια, ένα κοινωνικό υποστηρικτικό δίκτυο. Η θεραπεία του τραύματος έγκειται στην ικανότητά μας να επαναφέρουμε αυτό που είναι παγωμένο πίσω στη φυσιολογική ροή, να αποκαταστήσουμε τις σπασμένες συνδέσεις και να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να διάγουμε μια ζωή με υπευθυνότητα που θα μας γεμίζει ικανοποίηση. Η θεραπεία του τραύματος χωρίζεται σε τρεις διακριτές φάσεις: σταθεροποίηση, αντιπαράθεση με το τραύμα, και ενσωμάτωση (σ.τ.μ.: ολοκλήρωση/λύτρωση).

Δείτε όλο το άρθρο εδώ

2019-02-08T08:21:15+00:00