Επίσκεψη και ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

//Επίσκεψη και ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018: ημέρα του χειμερινού ηλιοστάσιου

Επίσκεψη και ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 12μ.μ.

«Η μόνιμη έκθεση αναπτύσσεται στον πρώτο και το δεύτερο όροφο του κτηρίου, όπου παρουσιάζονται μεταξύ άλλων προσωπογραφίες καθηγητών από αναγνωρισμένους ζωγράφους της εποχής, διδακτικά συγγράμματα, φωτογραφίες από τη ζωή στο Πανεπιστήμιο, σπάνια επιστημονικά όργανα, και άλλα κειμήλεια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η οργάνωση και η παρουσίαση των αντικειμένων, είναι θεματική και ακολουθεί τη διάκριση στις πρώτες Σχολές του Πανεπιστημίου……………………………………..

Οι αίθουσες του πρώτου ορόφου είναι αφιερωμένες στη Νομική Σχολή και στη Σχολή Επιστημών Υγείας.

Αίθουσα Ιατρικής Σχολής

Η Ιατρική Σχολή είναι μία από τις τέσσερις πρώτες Σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1833, η ιατρική εκπαίδευση γινόταν μέσω του «Ιατροσυνεδρίου», ενώ το 1835 είχε λειτουργήσει το «Θεωρητικό και Πρακτικό Διαδασκαλικό Κατάστημα Χειρουργείας και Φαρμακοποιίας». Ο πρώτος κοσμήτορας της Σχολής, στην οποία κατ’ αρχήν η φοίτηση ήταν τετραετής, ήταν ο Αναστάσιος Γεωργιάδης Λευκίας. Ο αριθμός των φοιτητών, από τέσσερις την πρώτη χρονιά της λειτουργίας, αυξήθηκε σημαντικά κατά τα επόμενα χρόνια. Ο πρώτος αριστούχος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο Αναστάσιος Γούδας το 1843. Το 1911 στην Ιατρική Σχολή προσαρτήθηκε το «Φαρμακευτικό Σχολείο» και το «Οδοντιατρικό Σχολείο». Το 1984 με προεδρικό διάταγμα συγκροτήθηκε η Σχολή Επιστημών Υγείας με τέσσερα τμήματα: Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής. Από το 19ο αιώνα στο Τμήμα Ιατρικής έχουν προσαρτηθεί εργαστήρια, κλινικές, σπουδαστήρια, μουσεία και νοσοκομεία.»

Οι αίθουσές του εξιστορούν την ανάπτυξη του πανεπιστημίου στο νέο Ελληνικό κράτος και πίσω από αυτό καταλαβαίνουμε την αντίληψη που είχαν τότε για την ανάπτυξη των συγκεκριμένων τομέων.

 

Μπορείτε να έρθετε με κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο – αρκεί να δηλώσετε τον αριθμό των συμμετοχών στο όνομά σας στέλνοντας email στο σωματείο μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου για να ειδοποιήσουμε τη διεύθυνση του Μουσείου.

 

Τιμή εισιτηρίου για την είσοδο στο Μουσείο: 3 ευρώ (2 ευρώ για το μουσείο και 1 για την ξενάγηση)

Παιδιά από 12 έως 18 ετών 2 ευρώ (1 ευρώ για το μουσείο και 1 για την ξενάγηση)

Μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και φοιτητές ΕΚΠΑ, άνεργοι: ΔΩΡΕΑΝ

 

Διεύθυνση: Θόλου 5, Πλάκα – 10556 Αθήνα

Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

 

2018-10-30T06:37:30+00:00